Het transformeren van een bestaande zorgomgeving naar een helende omgeving is een complexe aangelegenheid. Toch is het zeer de moeite waard om succesvolle helende omgevingen te creëren.
Een helende omgeving dient in het teken te staan van het welbevinden van mensen: gewóón kunnen leven.

Tijdens een transformatie van een bestaande zorgomgeving naar een helende omgeving is het continu balanceren.
Balanceren tussen de uitgesproken visie van een zorgorganisatie, de wensen van betrokkenen, de eisen vanuit wet- en regelgeving, de toepassing van succesvolle elementen die tot helende omgevingen worden beschouwd én het bewaken van onder andere de financiële middelen, tijd en capaciteit. In bestaande situaties betekent dit het loslaten van wat is en gaan voor vernieuwing.

Waarderend Onderzoeken
Wij zien regelmatig in bestaande zorgomgevingen dat lang niet alles compleet ‘anders moet’. In beginsel zijn veel gebouwen destijds met zorg ontworpen en kunnen we, samen met medewerkers en mensen die er verblijven, tot vernieuwde praktische inzichten komen.
Dit doen we middels de benadering: Waarderend Onderzoek (Appreciative Inquiry, AI). Het is een verandervisie en -strategie; door te denken in kansen en mogelijkheden worden alle stakeholders erbij betrokken en geïnspireerd. Hiermee wordt gezamenlijk een stap in de gewenste richting gezet.

Gewoon
Het ‘gewone’ in het verhaal, dat is voor iedereen anders. Verschillende mensen zijn samen in één omgeving, terwijl ze elkaar niet uitgekozen hebben. Hier past een omgeving die elk mens respecteert; ongeacht afkomst, reden dat je er bent, of je nu medewerker bent, bewoner of bezoeker.
De wijze waarop een omgeving ruimte geeft aan mensen, bepaalt dat mensen hun omgeving onbewust kunnen accepteren.
Om er met plezier te werken, te herstellen, of de laatste jaren of zelfs maanden van hun leven te wonen.

Excellente organisatie
Helende omgevingen creëren gaat verder dan aanpassingen van de fysieke omgeving.
Investeren in succesvolle helende omgevingen is een lange termijnontwikkeling, die de basis vormt voor een duurzame voorsprong van een excellent opererende organisatie.

Nieuwsgierig of geïnspireerd geraakt?
Bel ons op en we drinken binnenkort samen koffie!

www.flowsolutions.nl
0623737719 – 0621476900